4. měsíc přikrmování (ukončený 8.měsíc věku)

31. prosince 2016 v 20:30 | sheila |  --> Přikrmování do 1. roku
Taky se vám zdá že pořád jenom něco vaříté, ohříváte, krájíte, mícháte,mrazíte? Mě ano.... tím že dělám všechno domácí tak je to občas opravdu hodně náročné na čas, kór když miminko se rozhodne že se chce právě nutně nosit :) To jsem si tak pro případ nouze nakoupila pár hotových skleniček v drogérii, pečlivě vybírala podle složení, vzala jsem tedy v BIO kvalitě, přišel den D - já nachlazená, nebylo mi dobře, tak si říkám, že teda dneska dám skleničku. A jak to dopadlo? Syn to nejdříve nechtěl jíst, plival, brečel, vztekal se - když jsem ho nakonec ukecala tak snědl 150g místo obvyklých 250g. A za dvě hodiny mi to všechno obloukem vyzvracel. Takže výsledek? Kdybych uvařila příkrm, ušetřila bych si polovinu práce s praním všeho možného co mi pozvracel, převlíkání, koupání :D Takže u nás teda kupované fakt neprojde.

Máme tady už čtvrtý přikrmovací měsíc, u nás to tedy byl ukončený 8. měsíc = probíhající 9. měsíc našeho syna. V minulém měsící jsme řešili především různé přílohy jako rýže, kuskus, těstoviny a brambory a také jsme zaváděli žloutek. K oboum příkrmům už syn nepotřeboval dokrmovat mlíčkem a tak už jsem jen čekala až bude zralý na zavedení kaší.

Kaše se doporučují až od ukončeného 8 měsíce a to nejlépe jako snídaně a nebo dopolední svačinka, při nejhorším jako odpolední ale rozhodně né jako večeře !!! (Kaše jsou pné sacharidů, nabuzuji organismus a mohou způsobovat časté buzení miminka, dále prostě a jednoduše mimiminko tak zasytí, že může mít bolení bříška. Celkově by v noci mělo tělo odpočívat a né zpracovávat hutnou a výživnou kaši) Dále teda já jsem zastáncem vařit domácí kaše z celých či lámaných zrn, než kupovat ty instatní, které jsou extrudované a mnohem méně výživné než ty domácí, velmi často různě doslazované a aromatizované - a co si budeme vykládat taky pěkně drahé! Není to zase taková dřina doma uvařit !! :) O kaších jsem si toho načetla hodně už na začátku přikrmování a podle toho jsem uzpůsobila denní režim syna a to především tím, že jsem ovocné přesnídávky rovnou zařadila na odpoledne, aby na dopoledne zbyl prostor pro kaše, které syn přes den stihne bez problému v bříšku zpracovat. Kaše vaříme ve vodě, rozhodně nepoužíváme kravské mléko, po schladnutí je možné dochutit kojeneckým mlékem a nezapomínáme přidávat tuk, já dávám asi lžičku másla před koncem vaření. O postupu při vaření kaši si povíme jindy v jiném článku. Zatím vařím rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a jáhlovou kaši, občas přidám lžíci amarantu. :)

Ukončený 8 měsíc je taky vhodným časem pro první podání jogurtů. Vybíráme jogurty které mají něco kolem 3,5 % tuku, držíme se v rozemí 3-4 %. Větší či menší množství tuku není vhodné. Jogurty kupujeme pouze bílé, kvalitní, nedoslazované, neochucené - můžeme si až doma sami dochutit čerstvým ovocem nebo přesnídávkou. Já většinou kupuju jogurt Hollandia (např. v Albertu občas narazím i na jeho BIO verzi) a nebo Choceňský. Jogurt by se měl podávat maximálně 2-3x za týden. Takže dopolední svačinku u nás tvoří právě kaše a střídáme s jogurty. Od začátku syn měl zájem zbaštit celou porci, takže mlékem už jsem nedokrmovala, úplně jej odmítal. Kaše zbaští jak kdy, ale v rozmezí cca 100-180g. Jogurt vždy celý takže cca 150-200g.

V rámci toho měsíce jsme i zkoušeli další druhy masa. Podařilo se mi konečně sehnat kuřecí v BIO kvalitě a domácí hovězí. Nakonec byl i vhodný čas zavést rybu. Sice se ryby doporučují klidně i od 6. měsíce věku, ale zaprvé mi to přišlo hrozně brzo a za druhé jsem neměla možnost sehnat čerstvou a nebo chlazenou rybu - takže už jsem počkala rovnou na vánoce :) a tak syn dostal poprvé kapra. Ryby by se měly dávat sladkovodní "nedravce", takže třeba kapr, amur, pstruh, cejn a další obdobé rybky. Mořské ryby také nejsou špatné, ale špatný je v nich čímdál větší obsah rtuti. Mořské ryby vybíráme nejlépe divoké, tedy volně žíjící a né ty co vyrůstají na farmách a jsou krmené granulemi. Takže on ten losos bohužel taky není žádné terno. Takže se zajímejte co kupujete.

Opět jsem se snažila aby to měl syn pestré, ale někdy jsem omezená výběrem zeleniny, kterou tady v okolí seženu. Mám ještě zásoby domácích máslových dýní a tak když už jí rozkrojím tak jí pak používám skoro celý týden do všeho, tak se nelekejte. Níže opět moje oblíbená tabulka :) Jen podotknu že obědy vařím většinou na 2 dny a přesnídávky tak na 3-5 dní - co se nespotřebuje do 30 hodin od uvaření jde rovnou do mrazáku.



Ještě co se týče skladování příkrmů. Koupila jsem si Avent jídelní sadu a nedám na ní dopustit. Má 10 menších kelímku, na cca 150g příkrmu (narvu tam i 190g :D ) a 10 větších na 240g příkrmu (taky tam nacpu tak 270g) + 20 víček. Kelímky se mohou mrazit, vyvařovat, sterilizovat parou v mikrovlnce já z nich běžně i krmím, jsou vhodné i na uskladnění mateřského mléka. Takže po uvaření dám příkrm do kelímku, nechám vychladnout a buď se ještě ten den zbaští, nebo dám do lednice na další den či popíšu a dám do mrazáku. Příkrmy v lednici skladuju max. 30 hodin a to co už je "kontaminované" slinami tak prostě dojím já, znovu už nenabízím. Abych si ušetřila práci, tak od té doby co syn baští i kaše, do kterých dávám cca 30g přesnídávky, tak prostě jednoduše jen uvařím více a přesnídávku kteoru má nachystanou na odpoledne tak z ní jen odeberu ráno na svačinku. Snažím se si to co nejvíce ulehčit, když už si teda nemůžu moc pomoct kupovanými přikrmy.

Tak vám opět přeju hezké vaření a krmení a kdybyste chtěli cokoliv vědět, napište mi email: sheila9@seznam.cz

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucia Lucia | E-mail | 19. února 2017 v 10:04 | Reagovat

Moc krasny blog. Mam osmimesicni holcicku, tak zde cerpam inspiraci ☺👍👍Chtela bych se zeptat, ty ovocne presnidavky pouze uvarite, rozmixujete a pak zamrazite ? Nechci zavarovat(nechci pridavat cukr apod) a tohle mi prijde jako fajn zpusob jak si udelat par sklenicek na horsi casy. Take varim na 2 dny a vyuzivam parni hrnec Tefal a nedam na nej dopustit ☺☺

2 Marki Marki | 15. dubna 2017 v 21:35 | Reagovat

Dobrý den, hezky zpracované články pro občasnou inspiraci... jen s nekterymi ingrediencemi bych byla opatrná, červená řepa by se měla az tak od 9.mesice,zatěžuje tělo a špenát od roka kvuli obsahu dusicnanu...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama