Domácí kaše (edit 16.2.2017)

2. ledna 2017 v 22:54 | sheila |  --> Recepty
Kaše a zase ty kaše....aneb taky stojíte před rozhodnutím jakou kaši budete vašemu zlatíčku dávat?
O kaších jsem již něco psala v článku "čtvrtý měsíc přikrmování" a teď bych ráda uvedla jak domácí kaše vaříme u nás doma.
Ten kdo článek nečetl, tak jenom shrnu, že obecně se kaše doporučují od ukončeného 8 měsíce a to jako snídaně a nebo dopolední svačina, já osobně bych dala nejpozději jako odpolední svačinu, ale spíše bych se orientovala na to dopoledne, ať má bříško čas kaši přes den strávit a energii, kterou díky tomu mimčo získalo může přes den krásně spotřebovat. Kaše na noc se nedoporučují, protože můžou miminku způsobit bolení bříška, může se častěji budit a já mám prostě takový názor, že v noci by mělo tělo odpočívat a né trávit hutnou kaši. Na druhou stranu, jsem přečetla už mnoho názorů na kaše na noc a je velké procento maminek, které je prostě na noc dávají a miminku to nečiní potíže. Sice s tím nesouhlasím, ale je to každého věc, ať každý dělá to co mu přijde pro dítě to nejlepší.

Jakou kaši ?
Když s kašemi začínáte, máte na výběr z několika variant. Buď budete kupovat běžně dostupné instantní kaše, určené přímo pro miminka v drogérii/lékárně/supermarketu - je jich nepřeberné množství, mléčné, nemléčné, aromatizované, slazené, neslazené, BIO a já nevím co všechno ještě. Takovou kaši máte už většinou se vším všudy, stačí přidat vodu nebo kojenecké mléko, případně přidat odstříkané mateřské mléko a máte během 5 minut hotovo. Já mám vyzkoušeno pouze jedinou a to od výrobce HIPP nemléčnou, kukuřičnou, kterou mám doma pro případ nouze.


Další variantou k přípravě kaší jsou kaše, které koupíte ve zdravé výživě, jsou také instantní, ale nejsou vyráběné extra pro děti, avšak nic škodlivého v nich není a tak je miminku klidně můžete uvařit. (samozřejmě podle složení, neznám veškerý sortiment na trhu). Mezi maminkami známým výrobcem kaší s dobrou pověsti jsou kaše od firmy Nominal. S těmito kašemi nemám zkušenosti, takže nemůžu hodnotit. Každopádně je koupíte většinou ve zdravé výživě, ale potkala jsem je i v Tescu a Albertu.

No a tou poslední variantou je, udělat si kaši domácí z celých či částečně namletých zrn. Taková kaše se považuje za mnohem výživnější, než ta, která je z extrudovaných surovin. Miminku dopřejete mnohem bohatější jídlo, co se živin týče a navíc především přesně víte, co jste do dané kaše dali . Jasně, zabere vám to každý den nějaký ten čas, ale výsledek je znát hned i na chuti a vzhledu takové kaše. Když se rozhodnete pro domácí kaše, měli byste se vydat taky do zdravé výživy a nakoupit potřebné suroviny - ale možná budete mít štěstí a seženete je i v nějakém větším supermárketu - docela dobrý výběr mívají i v Albertu. Já mezi kaše vhodné pro 8. měsíční mimčo považuju: rýžovou, kukuřičnou, jáhlovou, pohankovou a ovesnou. (Já sama ale ovesnou dávám až od ukončeného 10 měsíce, protože obyčejné ovesné vločky jsou kontaminované lepkem, a protože nejsem úplně příznivcem zaplácávání miminek lepkem, tak prostě nevidím důvod proč dítěti cpát tolik lepku v kaši - ikdyž ano to množství je oproti jiným surovinám zanedbatelené - přesto za mě raději ne). U pohankové kaše taky opatrně, tvrdí se, že pohanka je tzv. "zahřívací" potravina, takže ze začátku s ní opatrně, dávat spíše menší množství do jednoho roku věku - já dávám 1x týdně. Kaši synovi dávám jako dopolední svačinu, kolem 8-9 hodiny ráno a dávám ji s domácí přesnídávkou. Nyní už k samotnému postupu:




U všech kaší postupuju ze začátku stejně. Večer než jdu spát si odvážím cca 25-30g z dané suroviny a zaleju chladnou vodou a nechám tak do rána. Ráno vodu sleju a naleju čerstvou. 3x do týdne přidávám i lžíci amarantu.
Dále do kaše přidávám 1 odměrku UM (umělé mléko = kojenecká výživa) a 30g domácí přesnídávky. V tomto poměru 30g syrových zrn, 30g přesnídávky, 1 odměrka UM + voda dostaneme cca 180-200g kaše podle toho, jak jí chcete hustou.
Kaše se dají dělat i zcela bez přidání umělého mléka, pouze jenom s vodou. Maminky co kojí, rozhodně nebudou kvůli tomu zavádět umělé mléko!!! Od jednoho roku věku a výše bych již také umělé mléko nepřidávala, miminko by si postupně na jeho příjem mělo odvykat.

1) Rýžová kaše
Předem namočená celá zrnka rýže vařím ve vodě přibližně 20-25 minut, často míchám a podle potřeby dolévám další vodu. Ke konci vaření přidám lžičku másla. Poté rozmixuju a přidám ke směsi z UM a přesnídávky.
2) Jáhlová kaše
Opět vařím z celých zrn, které byly předem namočené. Předtím než dám vařit tak je 2-3x spařím právě vroucí vodou - jáhly tak ztratí svoji typickou nahořklou chuť. Dále postupuju stejně jako u rýžové kaše.
3) Kukuřičná kaše
Vařím z kukuřičné krupice, taktéž si předem namočím. Postupuju stejně jako u rýžové kaše, ale tuto směs již nemixuju.
4) Pohanková kaše
Vařím z pohankové krupice, taktéž si předem namočim. Postupuju stejně jako u rýžové kaše, ale tuto směs již nemixuju.
Pohanka se obecně doporučuje nejdříve od 3/4 roku a nedávat příliš často, je to "zahřívací" potravina, takže může miminko více nabudit. Já dávám maximálně 1x za týden.
5) Ovesná kaše
Vařím z BIO ovesných vloček, které nejsou kontaminované lepkem. Protože si chci práci usnadnit, tak třeba 100g vloček vezmu a dám do mixéru a rozmixuju na menší kousky, abych už pak nemusela mixovat uvařenou kaši - ušetřím si tak nějaké to špinavé nádobí a mám to předpřipravené tak na 3 porce.
Pak už postupuju stejně jako u rýžové kaše.
6) Kombinovaná
Samozřejmě dle chuti a libosti můžete různé suroviny kombinovat. Já například ráda dělam rýžovo-jáhlovou s amarantem a banánem. Fantazii se meze nekladou :)

Vaření v parním hrnci
Ježíšek nám donesl parní hrnec a tak jsme začali zkoušet vařit kaše v něm. Je to úžasné!!! Předem namočenou surovinu dám do kelímku od Aventu, zaleju vodou (tento kelímek se může vyvařovat, takže snese vysoké teploty - jiný kelímek či nádobu, která nesnese 100°C bych do parního hrnce určitě nedávala) a vložím do parního hrnce. Nastavím asi 30 minut a nechám tak, když si vzpomenu tak 2x promíchám v průběhu - když ne, nic se nestane. Pak jen příjdu a je to hotovo, přidám máslo, podle potřeby rozředím vodou a rozmixuju. Už žádné připálené kastrůlky, žádné dlouhé stání u plotny a neustálé míchání. Tento způsob přípravy jsem si v posledních dnech velmi oblíbila, je pohodlný a zdá se mi, že i zrna jsou lépe uvařená než běžně z plotny. Nyní už kaše nevaříme jinak, ten kdo má možnost, doporučují vyzkoušet.
Občas když malý pije mléko kolem 5 hodiny ráno, tak si už kaši zapnu a jdu si ještě s malým lehnout. Kaše se uvaří naprosto sama, hrnec se vypne a ještě nějakou dobu udržuje teplotu, takžde jde to nachystat i dopředu bez jakýchkoliv komplikací - kaše je akorát teplá ještě kolem 8 hodiny, stačí už jen dodělat a rovnou baštit.

Už jste se rozhodli? :)
Takže tak je to s těmi kašemi, je ještě více surovin, ze kterých se dá dělat kaše, například amarant je taky perfektní surovina, ale né každému miminku vyhovuje. Dále často čtu na Facebooku o klasické dětské, pšeničné krupičce - já bych tedy kvůli vysokému obsahu lepku nedala - pokud objevím něco nového, určitě časem doplním.
Tak víte už jakým způsobem budete kaše připravovat? Snad jste si udělali aspoň trošku představu. Ještě vám to rozhodování ulehčím i z finančního hlediska, pro srovnání jsem si vybrala rýži a rýžové instantní kaše a různé výše zmíněné výrobce.
---> Instatní rýžová kaše Nominal 300g = cca 35,- Kč (přepočet na 1 kg = 117,- Kč)
---> Instatní BIO rýžová kaše HIPP 350g = cca 120,- Kč (přepočet na 1 kg = 343,- Kč)
---> Green Apotheke rýžová kaše 180g = cca 25,- Kč (přepočet na 1 kg = 138,- Kč)
---> Varná rýže Basmati Arax 1 kg = cca 60,- Kč

Přeju vám co nejsnadnější start, či změnu při vaření kaší a věřím, že se taky pustíte do těch domácích :) Koneckonců, si je můžete s miminkem dávat společně, vaše tělo bude asi radši když na snídani vyměníte koblihu, bílý rohlík s máslem nebo opečený toast za nějakou dobrou kaši :) Krásné a pohodové dny na mateřské, a nejen to, vám přeje sheila.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Nemessis Nemessis | Web | 2. ledna 2017 v 23:30 | Reagovat

pěkný blog

2 prikrmyodsheily prikrmyodsheily | 3. ledna 2017 v 0:37 | Reagovat

[1]: děkuji :-)

3 Radim Radim | 4. ledna 2017 v 20:47 | Reagovat

aktuální nabídku volných pracovních míst a brigád najdete na www.personalistka.cz

4 Smithf422 Smithf422 | E-mail | Web | 16. března 2017 v 11:38 | Reagovat

reverse phone lookup free results I am no longer positive agbgegcccfdkgded

5 Pharme283 Pharme283 | E-mail | Web | 17. března 2017 v 5:18 | Reagovat

Hello!<a href="http://via3indian.com/#1.html">generic viagra india pharmacy</a>

6 Pharmd956 Pharmd956 | E-mail | Web | 17. března 2017 v 5:24 | Reagovat

Hello! generic viagra india pharmacy http://via3indian.com/#4.html

7 viagra_priсe viagra_priсe | E-mail | Web | 26. března 2017 v 20:46 | Reagovat

Purchase Generic Bactrim 800mg Without Prescription in Arlington

8 buy_cialis buy_cialis | E-mail | Web | 29. března 2017 v 20:31 | Reagovat

Thank you, I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

9 cialis cialis | E-mail | Web | 31. března 2017 v 11:04 | Reagovat

An interesting dialogue is worth comment. I feel that you must write more on this topic, it won't be a taboo subject but typically people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

10 www.iglesia.org www.iglesia.org | E-mail | Web | 31. března 2017 v 15:40 | Reagovat

very nice submit, i definitely love this website, keep on it

11 viagra viagra | E-mail | Web | 31. března 2017 v 21:20 | Reagovat

Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

12 cialis cialis | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 14:24 | Reagovat

permethrin toxicity in cats bessant

13 pharmacy pharmacy | E-mail | Web | 11. dubna 2017 v 6:58 | Reagovat

Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

14 fast fast | E-mail | Web | 13. dubna 2017 v 13:44 | Reagovat

I've been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I'll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

15 viagra viagra | E-mail | Web | 13. dubna 2017 v 17:07 | Reagovat

Because here is a list of multiplayer games

16 viagra viagra | E-mail | Web | 14. dubna 2017 v 22:53 | Reagovat

I don't usually comment but I gotta admit thanks for the post on this great one

17 cialis cialis | E-mail | Web | 15. dubna 2017 v 6:37 | Reagovat

Definitely pent subject material, be thankful in support of picky facts .

18 look look | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 1:34 | Reagovat

Several of these games are worth some time and are actually

19 here here | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 2:00 | Reagovat

Happy to become one of several customer for this wonder inspiring site  D.

20 of of | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 3:48 | Reagovat

I truly appreciate this post. I've been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thank you again!

21 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | Úterý v 2:11 | Reagovat

Hi there! I could have sworn I've been to this blog before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!

22 discount_cialis discount_cialis | E-mail | Web | Úterý v 23:19 | Reagovat

This design is wicked! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog well, almostHaHa! Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

23 cialis_cheap cialis_cheap | E-mail | Web | Včera v 9:51 | Reagovat

Definitely pent topic matter, appreciate it for selective information.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama