5. měsíc přikrmování (ukončený 9.měsíc věku)

19. února 2017 v 2:49 | sheila |  --> Přikrmování do 1. roku
A tak se nám kalendářní rok zase přehoupnul a je rok nový, svěží a prý plný energie, očekávání, možná i předsevzetí. Né - žádné jsem si nedala, nikdy jsem ani žádné nedodržela :)
Co nového? V kostce asi takto. Prcek před Silvestrem chytil horečky, 4 dny 39°C já taktéž, takže manžel skončil na paragrafu, protože já jsem sotva udržela hrnek, natož tak 9 kg živé váhy. No ale proběhlo to celkem v klidu, malý to zvládal statečně, horečky přešly. Přišel však kašel, později rýma a z rýmy mu zahnisaly oči, takže jsme dostali ATB kapky. No a samozřejmě jak je to zvykem, když se to sype, tak všechno, malému asi k tomu všemu rostly zuby, a tak nám vlastně od toho Nového roku trošku bojkotoval jídlo ze lžičky. Místo obvyklých 250g na oběd, byly dny, kdy po velkých hereckých výkonech obou rodičů, (zpívání, říkání a ukazování všeho možného) snědl za 20 minut 125g jídla a ještě se tvářil, že to bylo to nejhorší z celého dne.
No nedá se nic dělat, moje představa o tom, že následující měsíc zavedeme večeře, se pomalu rozplývala, jako pára nad mým skvělým parním hrnec, na který skutečně fakt nedám dopustit.

Parní hrnec Tefal
Už je to taková moje pravá ruka, protože v levé většinou držím syna, anebo předstírám něco jako úklid, či jinou formu domácí práce. :D Kdo ještě váhá, zda si jej koupí, tak určitě neváhejte, pokud chcete vařit domácí příkrmy, tak si ušetříte hrozně moc času, nádobí a nervů. U nás je jen výjimečně den, kdy by se v něm alespoň 1x nevařilo.
Máme tento model:
https://parni-hrnce.heureka.cz/tefal-vc-3008/
Není to žádná reklama, ale dlouho jsem četla všechny ty recenze na Heureka.cz a prostě tento mi vyšel jako vítěz pro to, co potřebujeme konkrétně my doma.
A jak to funguje? Prostě vařím tam skoro všechno. Ráno veškeré kaše (viz. rubrika recepty --> Domácí kaše), maso-zeleninové obědy, přílohy k obědům, přesnídávky (nezavařuju ale mrazím) a taky třeba i kapří maso a další věci pro sebe, či mimčo.


Když vařím třeba maso-zeleninový oběd, tak většinou je to tak, že si odvážím cca množství očištěné zeleniny, podle toho kolik chci mít hotových kelímků. Takže když chci třeba 2x 250g hotového jídla, musím nachystat cca 500g zeleniny, z čehož ještě nějaké gramy ubudou vařením, a pak zase naopak přidávám maso, které mám už dopředu v mrazáku + ještě třeba těstoviny anebo jinou přílohu. Všechno umyju, nakrájím na cca stejné kousky a dám do spodního patra hrnce, přidám rovnou i přílohu. Přílohy vařím v malém kelímku od Aventu, kde dám vodu + na dvě porce jídla asi 2-3 lžičky třeba těstovin. A tento kelímek položím taky ho spodního patra hrnce a jen kolem něj rozprostřu tu zeleninu. Naliju vodu do zásobníku hrnce, zapnu na cca 20-30 minut a moc se o to nestarám, max. 2x promíchám v kelímku ty těstoviny. Hrnec si pěkně vaří sám po stanovenou dobu a pak jen zapíská až je hotovo - měl by být postavený pod zapnutou digestoří, protože objem páry je opravdu velký, vše kolem je poměrně mokré, takže určitě né někde, kde to může poničit zařízení kuchyně. Pak jen vyndám kelímek s těstovinami, odeberu případně zeleninu, kterou chci krájet (zvykání na kousky) a zbytek hodím do nádoby na mixování, projedu tyčovým mixérem a dle váhy rozdělím do dvou kelímků. Zkusím, jak jsou uvařené těstoviny a pokud dobře, sleju přes cedník zbytek vody a přímo v tom malém cedníčku ty těstoviny pokrájím ostrým nožem. Znovu rozdělím do dvou kelímků. Jeden příkrm se většinou sní hned ten den a ten druhý po vychladnutí putuje do lednice na další den. Ten co se baští v podstatě za pár hodin, tak k němu do ještě horké směsi přihodím kostičku, již uvařeného a mletého masa z mrazáku (viz. předchozí články). A je hotovo. Před podáváním už jen dám 2 lžičky olivového oleje, vše zamíchám a můžeme baštit :)
Přesnídávky dělám obdobně jako zeleninu, akorát ve větším množství na 6-8 dní dopředu a po vychladnutí je mrazím. Pak jen večer vytahuju z mrazáku na další den do lednice, abych měla už na ráno rozmrzlé zpestření do kaše. Postup na vaření kaší v páře taktéž mezi recepty.

Jsem "tabulková matka" a nestydím se zato...
Noo a tak nějak jsme válčili celý měsíc, malý jedl o dost méně, bojovali jsme s každou lžičkou, kterou jsme dávali k puse + ty zdravotní komplikace. Takže v tomto všem chaosu jsem se rozhodla si trošku usnadnit život, a protože už mě asi 3 týdny celkem nebavilo zapisovat přesné časy, gramy a druhy jídla, tak jsem se rozhodla, že toto je poslední "zapisovací" měsíc. (Syn už má režim, který je skoro každý den stejný, takže už to postrádá smysl) Ale nebojte se, na ty další měsíce chystám trošku jiný koncept, myslím si, že 5 měsíců takto podrobně "nakopne" každého a dál už si dozajista poradí nějak i sám :) Takže poslední oblíbená tabulka zde:


A co jsme tento měsíc zavedli nového? No vzhledem k synově nechuti k jídlu jsem příliš neexperimentovala. Ale vyzkoušeli jsme poprvé tuřín, růžičkovou kapustu, ovoce kaki churma a také jsme zavedli už i ovesnou kaši. Vše se zvládlo bez potíží, takže jedeme dále :)
A jak to dopadlo s mými plány na zavedení čtvrtého příkrmu a nahrazení večerního UM? No, to se nechte překvapit další měsíc. Hezké zimní vaření a hlavně ať to malým šmakuje, sheila.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jesmina Jesmina | 19. února 2017 v 9:05 | Reagovat

Zdravím,moc vás chci pochválit máte to krásně sepsané,potraviny zavádím a jedu podle vás při zavádění potravin,usnadnuje mi to hodně vymýšlení co druhý den malému dát.je to krásně přehledné a má to smysl jen tak dál už se těším na další tabulku. ;-) Vařím také v parním hrnci a je to super,ještě chci vyzkoušet pařit ve skleničkách po přesnídávce tak jsem zvědavá co to udělá jinak budu muset taky pořídit ty od aventu :-?

2 prikrmyodsheily prikrmyodsheily | E-mail | Web | 19. února 2017 v 10:02 | Reagovat

[1]: Dobrý den Jasmino, děkuji za uznání, jsem ráda že jsem se do toho dala, a že to někomu pomáhá.
Určitě to vyzkoušejte, co udělá sklenička. Já jsem spíše posera, protože si myslím že to sklo se hodně rozžhaví a nevím jak se na to bude tvářit ten okolní plast, ze kterého jsou komponenty parního hrnce ( vždycky to sklo pohltí a vyzařuje určitě více tepla ne samotný plast). Z toho důvodu jsem nikdy nezkoušela do něj dát něco jiného než zase plast. A navíc teda, skleničky vůbec doma nemám a taky ten obal, ve kterém to děláte, musí být prostě spíše nižší, aby se dal hrnec zavřít. Jinak kelímky od Aventu, super investice :) Mějte se, sheila.

3 CaseyMub CaseyMub | E-mail | Web | 20. srpna 2017 v 15:15 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>More info!..</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama